duminică, 6 februarie 2011

Istoria ciocolatei


America de Sud este patria ciocolatei . Pentru azteci , arborele de cacao era sacru . Cum nu se inventase dolarul , boabele de cacao erau folosite ca moneda de schimb ! In 1502 , Cristofor Columb a adus boabele de cacao in Europa , dar nu s-au bucurat de prea mare atentie .
In 1519 , Hernando Cortez a fost servit de Montezuma , conducatorul aztecilor, cu o bautura preparata din seminte de cacao , numita "chocolatl" . Aceasta era destul de amara , asa ca spaniolii i-au adaugat trestie de zahar . Tot ei si-au dat seama ca e mai gustoasa daca e servita fierbinte si are aroma de vanilie si scortisoara .
Spaniolii au fost atat de incantati de noua bautura incat nu au dezvaluit Europei secretul timp de un secol ! Globalizarea a facut ca boaba de cacao sa ajunga si prin vecini ( francezi , englezi ). Romanii erau prea ocupati cu turcii si cu arsul recoltelor si au mai asteptat un pic !
In 1609 apare prima carte despre ciocolata . In 1657 apare primul magazin de ciocolata la Londra . In 1704 , Germania introduce taxa pe ciocolata ( inca era considerata un lux ) . In 1780 s-a inventat prima masina de facut ciocolata , la Barcelona . In 1819 , elvetienii iau o decizie minunata si fac o fabrica de ciocolata ! Iar in 1875 , Daniel Peter ( tot un elvetian ! ) lanseaza prima ciocolata cu lapte ! Dupa primul razboi mondial , ciocolata a fost introdusa ca ratie pentru fiecare soldat ( englezii au fost cu ideea ! ) .
Despre ciocolata ca afrodisiac , antibiotic , motiv de divort ... in alt episod !

2 comentarii: